Adaptabil.ro

Convingeri gresite in telenovela cu Mircea si sclava Izaura

Politica nu face obiectul preocuparilor mele, iar acest articol este doar o ocazie sa va povestesc despre convingeri si credinte limitative.

Stateam si ma uitam la ultima telenovela, cum fratele presedintelui a botezat-o pe Renata Doinita ca aceasta sa nu fie marginalizata social (cine stie cum ajungea studenta la Harvard si isi facea familia de rusine…), cum s-au derulat in noua familie afacerile, cum s-au impartit banii juma juma ca in filmele cu BD (una tie, una mie,doua tie, una, doua mie) si cum totul a ajuns la DNA, in loc sa ajunga la sectoristul de la circa 9 politie, care se ocupa de piata Obor.

Ma afundam in poangul meu rosu din fata televizorului si cele 8 rafturi de carti colorate de psihologie, nu ma puteau ajuta sa inteleg motivatia si scopurile lui Mircea Basescu de a participa la pleiada de nunti, botezuri, cumetrii cu Izaura, Basica, Florinel si alti membri ai familiei Mondialul.

Cred ca sunt foarte multe companii private mari (gen Dacia, Orange, Vodafone, etc) care ar fi dorit sa incheie contracte cat de poate de oficiale, prin care firma lui Mircea Basescu sa le ofere consultanta, studii de masurare a pietei, planuri de marketing sau ceva asistenta juridica. Prietenia unui presedinte nu este un lucru rau, in vremuri nesigure, cand te poti confrunta cu anchete ale Consiliului Concurentei sau orice alte necazuri oficiale.

Ca frate al presedintelui, fratele tau te poate prezenta retelelor mari de supermarketuri, care ar fi incantate sa introduca 2-3 produse ale tale, fara taxa de raft si alte taxe, tocmai pentru a promova o relatie frumoasa si fructuoasa de colaborare. Cincizeci de bani castigati la o conserva de peste (cea mai ieftina din piata)  iti pot aduce un profit operativ de 100 milioane de lei la 200 de milioane de unitati vandute pe an. 50% se duc pe cheltuielile firmei si ramai cu 50 de milioane. Platesti impozitul, impozitul pe dividende, etc si tot iti mai raman 30 de milioane de lei amintire (asta dupa ce ai platit masina, benzina, aparatura electronica si 4-5 concedii pe an prin firma).

Ce nevoie ai avea de 250,000 de euro (sau chiar 1 milion de euro) de la Mondial, cand poti obtine cateva milioane de euro oficial din contracte, pentru indeplinirea carora angajezi niste negrisori pe plantatie si pe vechilul Capatana? In decembrie le faci petrecere de sfarsit de an si iti vor canta Banana Boat song si alte cantece de recunostinta eterna pentru ca le dai si bonuri de masa.

Poti fi  invitat sa dai interviuri in revistele de business, poti deveni antreprenor de succes si motivational speaker si poti povesti la toate evenimentele cum ai reusit in viata, reteta succesului si secretele tale de leader (desi intr-adevar asta ar putea fi mai plicticos decat un botez in familia Bercea….). Si totusi de ce ai avea nevoie sa iti petreci acum 30 de zile in arestul politiei capitalei?

Sa revenim putin la convingeri si credinte.  Convingerile se formeaza in copilarie prin experiente directe (ne dam cu capul de usa si realizam ca ar fi bine sa o deschidem inainte de a intra in camera…),  prin experiente indirecte (ne uitam la cei din jur si vedem ce fac),  prin educatie, socializare, citit, meditat, etc. Genele noastre ne ajuta (sau nu…) sa prelucram toata aceasta informatie intr-un anumit fel. Se formeaza astfel niste generalizari, care devin reguli de viata si in ultima forma convingeri si credinte aparate cu pretul vietii.

Aceste convingeri ne-au ajutat sa avem succes in copilarie (am plans pana am obtinut ce vrem..), in adolescenta sau in tinerete, insa nu neaparat ceea ce ne-a ajutat in trecut, ne poate ajuta si acum. Sa ramanem intepeniti in convingerile trecute, indiferent cat de benefice au fost in trecut, inseamna sa ne blocam cresterea, adaptabilitatea si in ultima instanta propria supravietuire.

Nu ma intereseaza ce nume celebre vor mai iesi la suprafata in telenovela cu sclava Izaura.  Insa cred ca se desprind anumite convingeri ale anumitor personaje:

1. Banii se fac usor, printr-o semnatura sau printr-un telefon. Efortul sustinut si constant este pentru fraieri

2. Banii se fac in cantitati mari, deodata, nu prin cresterea unor surse de venit legale, in timp (ask nea Gigi…)

3. Chiar daca sumele de bani mari imediate, au riscuri mari, sunt dispus sa iau aceste riscuri pentru ca nu se va intampla nimic. Mie nu mi se poate intampla nimic (ask nea Gigi again…).

4. Cand vom ajunge la cutremur, il vom trece…nu are rost sa ne ocupam mintea cu planuri de prevenire sau urgenta, vom gasi pe moment o solutie, un text, o poveste. Cineva, cumva, ma va scapa (evident nu fratele…)

5. Chiar daca nu rezolvam nimic, nu returnam banii din principiu pentru ca returnarea aduce ghinion (600.000 de euro tinuti in fonduri de investitii in obligatiuni cu riscuri foarte mici, produceau un 100,000 de euro profit in 2 ani si puteai returna banii proprietarului daca tot nu ai rezolvat nimic)

Desi utile si eficiente acum cativa ani, se pare ca in aceste zile, aceste convingeri si credinte te pot duce foarte usor in vizita 30 de zile in arestul politiei capitalei…..si chiar mai mult……

TU CE CONVINGERI CREZI CA TREBUIE SA ITI SCHIMBI ?

1 Responses on Convingeri gresite in telenovela cu Mircea si sclava Izaura"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde