Adaptabil.ro

Cum sa ne intarim relatia de cuplu ?

Atat de mult am discutat motivele pentru care nu ar functiona relatia de cuplu, incat ma simt dator sa revin cu cateva randuri despre ce o poate intari.

Atat de mult am discutat motivele pentru care nu ar functiona relatia de cuplu, incat ma simt dator sa revin cu cateva randuri despre ce o poate intari. Gottman, marele guru in relatia de cuplu, ne recomanda sa ne concentram pe ceea ce functioneaza (la fel ca si in coaching, unde este bine sa ne concentram pe puteri si punctele noastre forte si nu pe acoperirea punctelor slabe).

Relatia de cuplu s-a format pe baza unor aspecte care functionau perfect si acestea vor continua sa fie motorul relatiei. Sigur vor exista si conflicte, insa este important daca predomina pozitivul si optimismul sau negativul si pesimismul, ca fundal pentru rezolvarea conflictelor. Este bine sa tinem cont si de regula 5:1 si la fiecare lucru negativ spus despre partener sa gasim 5 aspecte pozivite (succes!!!!…..).

Gottman propune cultivarea prieteniei care se afla in centrul oricarei casnicii si a afectiunii si admiratiei fata de partener. La prima vedere par lucruri de bun simt si te intrebi de ce omul a studiat zeci de ani cupluri si a incercat sa cuantifice tot ce se poate cuantifica in relatia de cuplu. Insa experienta practica ne arata ca in majoritatea cuplurilor partenerii nu mai sunt constienti de visele, aspiratiile sau scopurile celuilalt si cultivarea afectiunii si admiratiei (ca o contrapondere la cei patru cavaleri ai Apocalipsei) este uitata.

Sigur ca eu raman cantonat in convingerile mele fixe din articolul1001metode miracol pentru a salva relatia de cuplu si anume ca recomandarile lui Gottman sunt frumos de inserat pe un cadru de valori comune, conceptii despre roluri asemanatoare si stiluri de viata asemanatoare.

Daca eu sunt un expert contabil de exceptie dotat cu lentile groase la ochelari si purtator de 3 laptopuri in orice moment al zilei, va fi un pic mai greu sa cultiv afectiunea si admiratia sotiei mele, sculptorita abstracta, care uraste cifrele,  prin simplu fapt ca sunt capabil sa fac activele sa fie  egale cu pasivele plus capitalul propriu.

Intr-un mod asemanator cred ca functioneaza si hobbyurile, degeaba ma chinui eu sa demonstrez figuri de salsa, unei partenere care doreste sa locuiasca in cort la Padina Fest. Sigur ca se ridica intrebarea cum ajung impreuna acesti parteneri…..dar s-ar putea sa fiti uimiti de varietatea motivelor pentru care ajung impreuna oameni care este clar ca nu au ce sa caute impreuna 🙂 si ajung pe canapelele de psihoterapie.

O alta recomandare era sa ne lasam influentati de partener si sa impartim cu ea/el luarea deciziilor. Suna relativ logic, insa daca diferentele dintre parteneri sunt mari si prioritatile complet diferite, teoria va ramane tot in teorie. 69% din conflictele maritale sunt nerezolvabile si Gottman sugereaza cativa pasi pentru dezamorsarea si gestinarea lor.

Daca tot ati decis sa va uniti destinele la bine si la rau, ar fi bine sa il cititi pe Gottman (sau macar articolul despre el de pe Scoala de Psihologie) ca sa stiti ce sa faceti la rau, ca la bine presupun ca va descurcati.

As insista doar pe necesitatea existentei unei dimensiuni spirituale in relatia de cuplu, a unei nevoi de sens, de ritualuri, de mituri de legende si povesti. Fericirea noastra are doua axe principale, una hedonica si una spirituala, de sens. O relatie de cuplu functionala, in care fiecare il sprijina, il ajuta si il menajeaza pe celalalt, are sens din punct de vedere a realizarii materiale si implinire a scopurilor hedonice (ne intelegem, ne ajutam sa facem bani, sa crestem copii, sa mergem impreuna la spa si sa trecem bunurile pe numele celuilalt in caz ca ne cauta DNAul) insa in timp apare aceea neimplinire, aceea lipsa de sens, aceea alienare desi esti intr-o relatie.

Nu cred in mitul karmic al intalnirii cu un coaching guru si descoperirii sensului vietii prin Iluminare cu scantei. Sigur ca noi suntem creatori de sens si scantei facem mereu, intrebarea este daca reusim sa fim creatori de sens in povestea propriului cuplu si sa mai facem si un update din cand in cand.

Si daca mai faceti impreuna niste activitati, care va fac sa intrati in starea aceea de flow (de care a scris tipul acela cu nume imposibil de pronuntat) si sa va conectati unul la celalalt, cred ca deja veti provoca falimentul unor avocati,  consilieri in coaching si  psihoterapie de cuplu.

Ceea ce in definitiv nu ar fi ceva rau…….

0 Responses on Cum sa ne intarim relatia de cuplu ?"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde