Adaptabil.ro

CE VA DORITI DE LA UN CURS DE LIFE COACHING ?

In prima faza cand am dorit sa stiu mai multe lucruri despre coaching, am gasit un numar foarte mare de carti , care contineau foarte putina informatie concreta si foarte multa umplutura.

In prima faza cand am dorit sa stiu mai multe lucruri despre coaching, am gasit un numar foarte mare de carti , care contineau foarte putina informatie concreta si foarte multa umplutura. Majoritatea cartilor  (cel putin cele pe care le citeam eu….)  explicau din toate unghiurile ce bun, ce util, ce eficient, ce optim si ce grozav este coachingul,dar cand vroiam sa inteleg cum se realizeaza gaseam cel mult cateva triunghiuri cu sageti (cum cred eu ca arata caietul de strategii al lui nea Gigi pentru Steaua….)

In paralel curiozitatea mea urca la culmi, pentru ca mi se parea ca secretul coachingului depaseste cu mult alchimia, magia, samanismul sau orice alta societate secreta sau secta de care auzisem pana atunci. Ca intr-un roman de Coelho, alergam in cautarea pietrei filozofale a coachingului si a elixirului introspectiei urmand ca dupa aceasta sa traiesc o viata eficienta, optimizata, fericita si in armonie cu decorurile din jur.

Intre timp citind mai multe carti de coaching si psihoterapie, parcurgand mai multe cursuri, cunoscand mai multi coachi si reflectand la formarea mea in psihoterapie, mi-am format o viziune proprie asupra coachingului (viziune care este si ea in schimbare, pentru ca inca invat…)

Ideea unui curs gratuit mi-a venit (evident din dorinta de a-mi face reclama…e cat se poate de uman….) in momentul in care am realizat ca oricine poate aplica concret notiunile de coaching in propria viata si poate ajunge la imbunatatiri clare.  Nu cred in insighturi uriase si in Iluminarea de tip explozie atomica, insa cred ca in fiecare zi ne putem modifica putin cate putin viziunea si conceptiile, intr-un mod mai util pentru noi, decat cel din zilele precedente.

Prin acest curs am dorit sa creez un instrument simplu si eficient de coaching, prin care cineva poata deprinde notiuni practice, fara a pierde luni de zile din viata cu carti si conspecte si fara a cheltui mii de euro in cursuri tinute in hoteluri scumpe de guru ai eficientei (desi si acestea pot fi utile intr-un anumit stadiu….hotelurile…..)

Pe scurt despre ce voi vorbi la acest curs, pe parcursul celor 15 lectii online ?

1. Despre constientizare – avem valori, avem puteri si e bine sa invatam cum sa le constientizam. Vom iesi in evidenta si vom reusi in viata prin dezvoltarea punctelor noastre forte, a puterilor noastre. Consolidarea punctelor noastre slabe este pentru a nu ne impiedica in dezvoltare, dar niciodata nu vom excela prin ele. Clarificarea valorilor ne face sa descoperim cine suntem cu adevarat. Cu cat traim mai apropiat de valorile noastre, cu atat avem mai putine regrete si neimpliniri

2. Din ceea ce suntem noi cu adevarat (valori, puteri si pasiuni) ajungem al ce ne dorim cu adevarat, adica la scopuri reale. In cadrul procesului de socializare „am achizitionat” multe scopuri de la si pentru cei din jur, gen sa studiem informatica ca sa avem un job bun (de ce dracu nu am studiat informatica ?) sau sa ascultam de cei in varsta pentru ca sunt mai intelepti…..(sau nu…). Intocmai cum se spune ca Socrate se plimba prin Atena si ii intreba pe unii si altii daca sunt fericiti, de ce,  ce isi doresc si de ce isi invidiaza vecinii….tot asa putem sa aflam si noi, prin introspectie ghidata ce ne dorim cu adevarat.

3. Cum sapam noi ca minerul la scopuri….cum prindem cu lampasul constientizarii un filon care seamana cu un scop real, cum sarim pe el cu niste obiective concrete, ca sa nu dispara. In plus oricat de mare este iluminarea, daca nu incepem sa ne miscam concret spre a face ceva, nimeni nu o va face pentru noi si asa ajungem la un cerculet  numit Ciclul Actiune-Reflectie-Invatare-Planificare, sens giratoriu in care ne vom invarti pana la sfarsitul zilelor noastre

4. Extinderea gamei noastre de alegeri se refera, la faptul ca de multe ori, avem mai multe alegeri decat cele pe care le luam de obicei in considerare (insa mintea noastra lenesa prefera consum mic de energie si solutii euristice….insa despre asta cu alta ocazie…)

5.  Pentru cresterea increderii in noi invatam sa lucram cu coachul intern si sa ne batem joc putin de criticul intern (ador relatia pe care o are Woody Allen cu criticul lui intern).

6.  O sa invatam sa ascultam ca si Rogers (si auto-ascultarea este o arta…) si sa punem intrebari socratice mai incisiv decat Platon

7. Continuam cu cate ceva despre convingeri, cum ne-am pricopsit cu ele, cum unele convingeri de ne-au fost utile in trecut au devenit niste frane in prezent  si mai ales cum putem sa le modificam (mai usor in teorie decat in practica….)

8. Vom incheia cu cate ceva despre motivatie si vointa si  cate ceva despre structurile de suport care ne ajuta in implementarea si in special in mentinerea schimbarii (de cate ori nu ne-am dori motivatia sa continuam schimbarea pe care am inceput-o…)

Recomandarea mea calduroasa este sa incercati sa aplicati in propria viata aceste tehnici simple de life coaching (daca deja sunteti la un nivel de revelatii mult mai inalt, stergeti cu incredere articolul….) si sa deveniti propriul vostru coach, terapeut si parinte.

Sigur se vor ridica multe intrebari, insa in limita timpului si a ceea ce stiu, va voi raspunde pe grupul cursului sau pe email.

 

 

Concret, ce v-ar interesa sa aflati dintr-un curs de life coaching ?

Life Coaching – curs online gratuit

1 Responses on CE VA DORITI DE LA UN CURS DE LIFE COACHING ?"

 1. Daniel Mois spune:

  Pai ceva de genul:
  1. Cum sa facem bani.
  2. Cum sa avem relatii armonioase.
  3. Cum sa fim mai sanatosi.
  Restul vin de la sine, dupa ce suntem experti in cele de mai sus.

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde