Adaptabil.ro

De ce uneori tindem sa ne ascundem varsta reala ?

Oamenii pot minti referitor la varsta lor pentru a fi acceptati social de grup sau partener si pentru a evita unele prejudecati sau stereotipuri. Acum cateva mii de ani, daca grupul te abandona, mureai in decor. De aceea acceptarea sau neacceptarea sunt vitale pentru noi.

Oamenii pot minti asupra varstei lor pentru a fi acceptati social de grup sau partener si pentru a evita unele prejudecati sau stereotipuri. Acum cateva mii de ani, daca grupul te abandona, mureai in decor. De aceea acceptarea sau neacceptarea sunt vitale pentru noi.

Peste o anumita varsta venerabila, medicii nu mai vor sa te trateze,  soferii de taxi nu te mai fluiera si nepotii asteapta apartamentul tau sa se elibereze. O varsta mai mica este asociata cu mai multa vitalitate, energie, pofta de viata, sanatate si siguranta.

Insa cand eram copii sau adolescenti unii dintre noi credeau ca o varsta mai mare ne da mai multa prestanta, ne perie experienta si ne-ar asigura anumite avantaje (in orice film gen American Pie, exista o competitie intre smecherul de la colegiu si adolescentul cu cosuri din liceu….).

De aceea cred in teoria adleriana care aminteste despre un Sine Ideal (cum am dori sa fim) si un Sine Real (cum credem ca suntem). Cand exista divergente mari intre ele, apar complexele de inferioritate precum si nevoia noastra fireasca de a „apropia” cele doua versiuni. In plus povestea cu disonanta cognitiva si reducerea ei, ne invata ca noi „dansam” mereu cu convingerile noastre care uneori pot fi diametral opuse. Noncostient ne adaptam, reducem disonanta si protejam cu grija stima de sine (prietenii stiu de ce…)

Daca tot am deschis povestea cu stima de sine vom vedea ca in mod natural este bine sa ne protejam stima de sine, insa prin schimbare reala si prin realizari. Daca ne protejam stima de sine artificial, fara proiectie in realitate, ajungem la narcisism , rezistenta, impotrivire la critici si autoizolare.

Uneori am cultivat in timpul procesului de socializare diferite sabloane, pe care le caram cu noi ca pe pietre de moara legate cu lant si desi respiram greu si nu ne ajuta deloc, nu dorim sa le abandonam. Daca suntem convinsi (noi si cei din jur) ca la 25 de ani un om trebuie sa aibe o profesie, la 30 de ani trebuie sa aibe un copil sau o casa, la 40 de ani o afacere sau un milion de euro suntem gata sa mintim asupra varstei,  realizarilor, statusului sau carierei noastre. De aceea siteurile de matrimoniale sunt pline de profiluri cat se poate de reale……sau nu…….

Tu ai mintit despre varsta ta  ? De ce ?

0 Responses on De ce uneori tindem sa ne ascundem varsta reala ?"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde