Adaptabil.ro

Gottman si relatia de cuplu

Am promis in penultimul articol, ca va voi povesti despre Gottman (de care ati auzit deja de la multi oameni inteligenti) si despre relatia de cuplu.

Am promis in penultimul articol despre cuplu si inaintea ultimelor 3 minivacante ca va voi povesti despre Gottman (de care ati auzit deja de la multi oameni inteligenti) despre relatia de cuplu si despre terapia  de cuplu, consiliere, coaching sau ce produse se mai vand pe piata.

Dupa Gottman exista doua stari posibile in care se afla relatia de cuplu:

  1. Starile pozitive predomina fata de starile negative. Partenerii filtreaza selectiv ceea ce se intampla in relatia de cuplu prin prisma starii pozitive (daca unul din ei greseste, poate a avut o zi proasta)
  2. Starile negative predomina fata de starile pozitive. Combinate cu biasurile de confirmare care filtreaza selectiv si interpreteaza eronat, se ajunge ca tot ceea ce se intampla in cuplu sa fie negativ

Pana la urma viziunea lui Gottman este foarte matematica si din nefericire foarte exacta, si urmareste cum urca si cum coboara sentimentele si care este directia pregnanta in relatie (pozitiva sau negativa). El urmareste patru factori si in baza frecventei aparitiei lor poate prezice cu o probabilitate de 95% daca acel cuplu va ramane impreuna peste 10 ani.

Cei patru „calareti ai Apocalipsului” cum ii numeste Gottman, sunt:

  1. Criticismul
  2. Atitudinea defensiva
  3. Retragerea emotionala
  4. Dispretul

Dispretul este forma cea mai grava, la care se ajuge prin „sedimentarea” primilor 3 factori, iar prezenta abundenta a dispretului sugereaza partenerilor ca ar fi bine sa isi refaca conturile pe siteurile de dating.

Desigur ca Gottman se mai uita la limbajul trupului, la incercarile nereusite de a repara relatia sau la cantitatea de amintiri negative versus cele pozitive pe care le au partenerii despre relatia de cuplu (daca tot ce poti sa iti amintesti despre relatia prezenta este negativ, singura solutie decenta ar fi bagajele…)

Sigur ca despre Gottman ati tot auzit insa care este impactul a ce  a spus el asupra povestii cu  terapia de cuplu? Pai dupa mine foarte simpla…..pe principiul cariei dentare care daca a ajuns la nerv, si mai mult decat atat, duce la pierderea maselei, indiferent de tratament.

In general daca mergeti la terapie de cuplu, coaching sau consiliere, veti auzi multe povesti, despre comunicare, despre ascultare, despre intelegere,  despre reconstructia relatiei si despre faptul ca doar partenerii pot decide ce doresc sa faca cu viata lor. Teoria este frumoasa, dar daca cei doi parteneri se dispretuiesc sincer, ar fi mai bine sa caute un avocat bun pentru partaj decat sa mearga pe probabilitatea de 5% de a reconstrui relatia si de a o reintrupa ca Afrodita din spuma marii.

Exista un ghid de intretinere a relatiilor, tot al lui Gottman, care cu asta s-a cam ocupat…..insa despre ce am putea face pentru a intretine relatia de cuplu  in articolul urmator. Pe moment ar fi bine sa intelegeti ca orice relatie are nevoie de ingrediente si ingrijire ca si corpul nostru, masina, locuinta, jobul sau relatiile cu alti oameni.

Evenimentul fericit care te-a adus in relatie cu  baiatul rau Gigel, mai sexy decat Gosling si mai dur decat Statham,  trebuie cultivat. Chiar si relatia cu Gigica, psiholoaga nebuna si spontana din Stuf Vama Veche, are nevoie de intretinere si mentenanta.

Si daca ai trecut de pragul in care, ce stiai de bine despre relatia de cuplu s-a sters din amintirile tale si doar ce este rau a ramas, poti sa mergi la cea mai buna terapeuta (sau terapeut) din tara sa lustruiti banchetele cabinetului de psihoterapie, incercand sa va reamintiti ce a fost bun in relatia voastra si sa comunicati eficient, pentru ca mergeti pe un procent de 5% de succes…..care, sincer vorbind, nu este foarte mare.

Sigur ca un partaj de copii, caini, pisici, case, prieteni, amintiri nu este simplu si multe cupluri se complac intr-o inchisoare autoimpusa (factorul 3 era cu retragere emotionala) insa daca recititi articolul  1001 metode miracol pentru a salva relatia de cuplu, vedeti ca uneori, pur si simplu niste cupluri ar fi bine sa nu fie impreuna chiar de la inceput…..dar asta este alta poveste….

Care este incidenta celor „4 calareti ai Apocalipsului” in relatia ta de cuplu ?

1 Responses on Gottman si relatia de cuplu"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde