Adaptabil.ro

12 impresii din terapia alegerilor

Cred ca terapia alegerilor face parte din categoria terapiilor paradoxale. Ca psihoterapeut  inveti multe  si rezultatele sunt mereu uimitoare. Multi ani nu am inteles truismele de gen cand elevul va fi gata, maestrul zen va apare. Dar se pare cand oamenii sunt gata, alte tipuri de conducator va apare.

Impresia 1  – Principalul motor al motivatiei ramane frica. Unii au marsat pe frica fata de dinozaurii PSD si fostele structuri comuniste, iar altii pe frica de totalitarismul lui Basescu reloaded.

Impresia 2 – Caracterul a inceput sa primeze asupra inteligentei. Nu cred ca IQ domnului Iohannis este mai mare decat cel al domnuluiPonta, insa caracterul primului a fost perceput ca fiind superior, iar ideea campaniei a fost ca inteligente mai gasim…..dar cu caracterul stam mai prost.

Impresia 3  – Social media a batut la fund clasic media. PSD a avut resurse materiale de 3:1, dar pe social media nu a convins aproape pe nimeni. Deoarece noile generatii isi duc veacul pe acolo, degeaba ai o superioritate zdrobitoare pe afise, flyere, pixuri, calendare si sorturi de bucatarie.

Impresia 4  – Sinceritatea devine cheia succesului (sau macar simularea ei, cum ar spune altii). Daca corelam cu lectia 3, consider ca un politician poate castiga mult, de exemplu, prin blogul lui. Chiar daca amesteca adevarul cu minciuna (ceea ce pana la un punct face oricine), isi poate prezenta un punct de vedere uman, de ce a procedat intr-un fel, care au fost circumstantele, ce optiuni avea, cum a ales, etc.

Impresia 5 – Orice problema naste oportunitati. De exemplu dezastrul de la votul din diaspora de la turul 1, a creat o oportunitate imensa pentru Victor Ponta de a se zbate pentru a schimba legea, de a autoriza noi sectii de votare, de a demite oameni,de  a se agita peste tot impotriva a ceea ce s-a intamplat. Chiat daca ar fi pierdut cateva zeci de mii de voturi in diaspora, dar ar fi aparut ca si campionul luptei anti-sistem, al celui care doreste sa faca orice pentru a lupta cu structurile. Mai mult, ar fi fost indicat sa isi contruiasca imaginea unui om care lupta pentru reformarea structurilor PSD si ar fi putut accepta provocarea cu legea amnistiei si evident ar fi putut face din ea, a doua zi, o oportunitate.  Pana la urma, trecand peste propaganda, Victor Ponta face parte din noua generatie de lideri PSD….si nu este lipsit de abilitati, insa revenim la lectia 4…..

Impresia 6  – Deciziile emotionale sunt mult mai puternice decat deciziile rationale. Argumentele rationale din dezbateri, programe, platforme, etc, au valorat zero barat fata de exacerbarea unor sentimente gen frica, dispretul, ura sau furia.

Impresia 7 – Strategii de campanie au folosit la greu psihologia sociala. Ne tot izbim de cuvantul manipulare din 89 si pana acum. Manipularea maselor, ar parea ca este utilizarea biasurilor si erorilor din gandirea acestora, pentru a fi atrase in luarea unor decizii care nu sunt in interesul lor.  Despre ce biasuri utilizate si care ar fi interesul real al oamenilor…..poate in alt articol….

Impresia 8- Dupa libertate, dreptatea este una din valorile fundamentale ale omului social. Contrar propagandei si contrar multor greseli, guvernarea Ponta a incercat sa aduca prosperitate (de asta depindea si supravietuirea ei). Si guvernarea Nastase a adus bunastare, insa la pachet cu coruptie si cu sentimentul inechitatii si lipsei de dreptate. Practic aceasta campanie a fost castigata de DNA, care a apasat pe pedala dreptatii. O masa de oameni s-a declarat pentru dreptate si justitie, chiar daca aceasta vine la pachet cu unele abuzuri. Insa aceste abuzuri au fost percepute ca minore, in raport cu „setea de dreptate” acumulata din 89 pana in prezent.

Impresia 9  – Ultimele umilinte conteaza cel mai mult. Umilinta la care au fost supusi romanii din diaspora a primat asupra diferitelor umilinte din vremea guvernului Boc, asupra deconturilor de protocol al lui Ungureanu, sau asupra implicarii lui Blaga in EADS (personaje implicate in campania lui Iohannis). Cred ca e bine de evitat umilintele inutile…:)

Impresia 10 – „Totul este aranjat deja”. Acum 2 saptamani totul era aranjat  de americani, masoni, Bilderberg, si erau siguri ca o sa iasa Ponta, de ieri dimineata totul a fost de fapt aranjat sa iasa Iohannis. In Romania tot ce se intampla este …”demult aranjat”…..:)…ei uite ca uneori nu totul este aranjat.

Impreai 11 Oamenii au nevoie de legende, de lupte, de cauze nobile,  de vise. Au luptat in  Counterstrike online, in Call of Duty sau Hitman pe console, au luptat cu orcii la IMAX, dar nimic nu se compara cu o legenda reala. Oamenii au nevoie de eroi, care nu neaparat trebuie sa stea ani de zile in transee, ca in primul razboi mondial. Uneori poti deveni erou si daca strabati 300 km cu masina si stai 6 ore la o coada.

Impresia 12  Ma incearca totusi un sentiment profund de frustrare si furie.  De ce dracu nu am pariat 1000 de euro pe Iohannis cand avea cota de 5,5 la 1 la casele de pariuri ?

 

0 Responses on 12 impresii din terapia alegerilor"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde