Adaptabil.ro

INTRODUCERE IN COACHING

Legenda spune ca, prima sedinta de coaching a fost, când doi oameni s-au intâlnit pentru prima data, iar unul l-a ascultat pe celalalt pentru a-l ajuta
 “O viata care nu e cercetata nu merita traita” spunea Socrate, care este considerat parintele conceptului de coaching modern.
In paralel cu maieutica socratica, ne putem referi la coaching ca la o introspecţie ghidata, o metoda de dezvoltare personala care ne ajuta sa ne cunoaştem mai bine (valori, emotii, motivaţie, puteri, slabiciuni), sa ştim mai multe despre scopurile noastre in viaţa, sa performam mai bine in atingerea lor şi sa ne simţim mai împliniţi cu ceea ce realizam.
Cuvantul  „coach” a aparut în limba engleza cam prin secolul XVI şi înseamna caleaşca de cursa lunga. Prin 1850 cuvantul era utilizat in universitaţile britanice cu sensul de îndrumator pentru examene. Pâna la mijlocul secolului trecut, coachingul era privit ca un element pasiv, un fel de „vehicul” care ajuta un individ sa devina ceea ce mentorul /tutorele lui credea ca trebuie sa devina.
Coachingul deprinderilor de viaţa a aparut in New York, în anii 60, ca parte a unui program care învaţa persoanele defavorizate cum sa se adapteze cerinţelor vieţii.
Coaching-ul de azi isi are radacinile in sport. Timothy Gallwey propune in cartea sa, „The Inner Game of Tennis un nou mod de abordare a antrenoratului, unul bazat pe eliminarea obstacolelor interioare, favorizând conştientizarea, asumarea responsabilitaţii si construirea încrederii.
Ca şi profesie a luat naştere in Statele Unite ale Americii pe la sfârşitul anilor 1980, când a inceput sa se consolideze conceptul de „coaching pentru manageri” ca o componenta a programelor de leadership.
Peste 10.000 de de coach  din peste 40 de ţari sunt afiliati la ICF  (International Coaching Federation), dar aceasta profesie nu este reglementata si acreditata clar in lume.
Cred ca fiecare dinte noi, s-a uitat la propria viata si s-a intrebat de ce actionam intr-un anumit fel,  ce ne impiedica sa realizam anumite actiuni, ce optiuni reale avem, cum putem obtine rezultatele pe care le dorim, cum reusim sa ne intretinem in timp motivatia  si cum am putea sa facem mai bine ceea ce facem deja.  Asta inseamna ca fiecare dintre noi are deja o experienta mai mica sau mai mare in cercetarea propriei vieti, adica in life coaching
 
Life coachingul – este o metoda de dezvoltare personala care te inspira sa iti modelezi viata pe care ti-o doresti. Coachingul te ajuta mereu in gasirea de solutii si in schimbarea convingerilor care te limiteaza.
 
Cum se poate realiza coachingul ? Cu ajutorul unui coach, urmand un curs,  prin lecturi, reflectie si autocoaching.
Deoarece aceasta profesie nu este reglementata, orice om isi poate utiliza experienta de viata din diferite domenii, lecturile, propriile introspectii sau pur si simplu entuziasmul, pentru a ajuta alti oameni. Din nefericire multi absolventi ai fabricilor de diplome de coaching, doresc sa schimbe vietile celor din jur, inainte de a-si schimba propria viata. De acesti gen de coach este recomandat sa va feriti.
Daca apelezi la ajutorul unui profesionist te sfatuiesc sa verifici daca te simti comfortabil cu persoana respectiva, daca ai incredere ca interesul tau este mai presus de orice , daca ai incredere in abilitatile si calificarile ei/lui, daca te simti provocat, daca simti intelegerea, acceptarea si suportul ei/lui,  daca te simti inteles si inspirat sa actionezi sau macar simti un progres in urma sedintelor de coaching.
Daca ai incercat una sau mai multe sedinte de coaching, spune-ne cum te-ai simtit si cum te-au ajutat (sau nu…) acele sedinte ? Crezi ca iti poti schimba, in mod real viata, cu ajutorul coachingului ?

0 Responses on INTRODUCERE IN COACHING"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde