Ma distreaza foarte tare articolele din tabloide si din siteurile de self help, care te invata in 7-9-12-21 de pasi minune cum sa mentii mereu aprinsa flacara iubirii in relatie si cum sa iti mentii pasiunea in relatia de cuplu. O avalansa de sugestii foarte utile pentru femei, gen imbraca-te intr-o tinuta sexy si mergi la el la servici si incuie-te cu el in birou (poate prinzi o sedinta cu iubitul tau si managerul de zona), cumparati o pluta si navigati prin Pacific intr-o excursie gen Kon Tiki (probabil va fi experienta care va va desparti definitiv…) sau reinventati-va prin minunea moderna a chirurgiei plastice.
Nu este necesar sa fii un mare guru in psihoterapie (e de ajuns sa ai cateva relatii nereusite….) ca sa iti dai seama de diferenta dintre iubirea de atractie (indragosteala de inceput) si iubirea matura care se dezvolta in timp (Pera Novacovici are un articol foarte bun despre cele doua iubiri).
La inceput cuvantul de ordine este ATRACTIE, iar partenerii sunt extrem de fericiti ca s-au gasit unul pe celalalt. Intre saruturi pasionale la fiecare semafor isi pun nevoile celuilalt pe primul plan, cedeaza usor in caz de divergente si atribuie partenerului calitati pe care nu le are (dar vrem sa credem ca le are…). Relatia de cuplu e in culmea euforiei. Cu trecerea timpului intervin rutina si obisnuinta prezise de modelul adaptarii hedonice iar partenerii cuplului incep sa puna din nou pe prim plan propriile nevoi, ocazie cu care apar crizele (financiare, sexuale, vocationale sau lupte de putere).
Iubirea matura este o iubire bazata pe valori comune, viziuni asemanatoare despre rolul partenerilor si stiluri de viata asemanatoare. Cuvantul de ordine devine VALORI. Degeaba experimenteaza partenerii activitati inedite, cauta noi experiente si reinventeaza relatia daca sotia doreste sa vada Tibetul si sotul ar dori un nou SUV cu toate optiunile.
Degeaba citesc partenerii zeci de carti de self-help si invata secretele comunicarii eficiente de la Dale Carnegie, daca in urma acestei comunicari (eficiente evident….) realizeaza ca au prioritati opuse si viziuni diferite despre lume si viata. Maximum comunicarea eficienta ii va ajuta mai clar sa realizeze ca au prioritati diferite sau pur si simplu stiluri de viata diferite (ce relatie armonioasa poate avea un temperament evitant care traieste noaptea care are ca suflet pereche un temperament direct, activ in timpul zilei, care merge la culcare la 22:00 fix in fiecare seara).
Cuplurile care isi doresc pastrarea romantismului si prospetimii pot experimenta diferite activitati impreuna in care ar atinge starea de flow (excursii, adrenalina, sporturi, salsa, yoga, seminarii, jocuri sexuale exotice), pot comunica mai bine pentru a-si sincroniza nevoile, pot sa construiasca proiecte impreuna (afaceri, investitii, proiecte profesionale) sau pot sa cunoasca oameni noi (nu neaparat la petreceri de swingers….) insa toate acestea se pot realiza doar pe fundatia solida a unor valori comune si a unor viziuni asemanatoare. Gary Chapman vorbea despre cele 5 limbaje prin care se manifesta iubirea prin: cuvinte, afectiune, cadouri, servicii sau timp petrecut impreuna si este foarte util pentru parteneri sa distinga ce intelege fiecare concret prin „iubire”.
Partenerii dintr-o relatie de cuplu implinita nu sunt „centrati in relatie” si izolati de societate. Din contra, ei folosesc energia unei relatii pentru a cunoaste oameni noi si pentru a se ancora intr-o viata sociala complexa. (Stephen R. Covey sustinea centrarea noastra in principiile noastre, ceea ce ne confera energie si independenta, dar in acelasi timp si o dorinta de conectare cu alte fiinte umane).
Sigur in buna traditie a lui papa Freud, ne putem concentra pe analiza vietii sexuale, dar sexul este o proiectie a ce se intampla in relatie. Sfaturile care ne trimit in sex-shopuri sa cumparam jucarii, lenjerii, catuse cu blanitza sau editii deluxe din Kamasutra, ne pot imbunatati pe o perioada scurta viata sexuala, dar problemele din relatie raman.
In viitorul articol va voi povesti de John Gottman, un matematician-psiholog, care se lauda ca poate prezice intr-o proportie de 95%, daca o relatie existenta va supravietui sau nu si vom discuta despre ce „secretele oculte” ale psihoterapiei de cuplu (cum se face pur si simplu…:))
Tu care crezi ca sunt ingredientele vitale pentru relatia de cuplu pe termen lung ?
Nu ma pricep in a comenta despre relatiile de cuplu, desi viata bate filmul. Barfa despre „cine cu cine” si „care cu cine mai e” functioneaza si iti poti crea niste viziuni cam cum se relationeaza 🙂
Pe langa ‘Atractie’ si ‘Valori’ … pot spune ca sunt si contextele sociale, socio-economice care mai impun „valorile familiei” ca atunci cand nu exista un redutabil pretendent, relatia ‘nu mai are nici o valoare’ 😀
Ceea ce vreau eu mai exact sa spun referitor la materialele psihologice (1001 de retete) 🙂 mai ales cele traduse (in afara clasicilor) este ca noua, in societatea aceasta, in plina tranzitie, post decembrista si postcriza 🙂 nu ni se potrivesc deloc.
Cele mai bune materiale de psihologie sunt traduse…..pentru ca psihologie se face doar pe afara (asta daca nu doresti compilatiile oribile ale lui Mielui Zlate. …). Cat despre aplicat sau nu …..natura umana este aceeasi peste tot. Sigur la noi e mai multa telenovela si culoare locala…..dar tot aceleasi animalutze suntem. Oricum poti sa iei din orice …doar ce ti se potriveste….:)
You mean I don’t have to pay for expert advice like this aneyorm?!
That’s not just the best anrwse. It’s the bestest answer!