Adaptabil.ro

CE FEL DE PSIHOTERAPIE VETI ALEGE GRATUIT DIN IUNIE ?

"Serviciile de psihoterapie vor fi decontate, incepand de la data de 1 iunie, pentru persoanele care isi platesc contributia la asigurarile de sanatate"

„Serviciile de psihoterapie vor fi decontate, incepand de la data de 1 iunie, pentru persoanele care isi platesc contributia la asigurarile de sanatate” – anunt facut de Mihai Anitei, presedintele COPSI.

Am fost placut impresionat cand am auzit aceasta stire pentru ca nu eram sigur ca voi beneficia de sedinte de psihoterapie gratuita pana la sfarsitul vietii…..(insa….fiecare terapeut are terapeutul lui…).

Niste biete sedinte de psihoterapie promovate de COPSI nu pareau o prioritate pentru rechinii de la CNAS, MS sau baronii spitalelor (o explicatie stil Soprano ar fi fost ca era o mafie prea mica pentru niste mafii prea mari…).

Prin 1946, OMS a dat o definitie sanatatii ca fiind „starea pe deplin favorabila atat fizic, mintal cat si social, si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor”. In Romania e bine sa te consideri sanatos prin lipsa bolilor, insa,  prin toate tarile dezvoltate, un numar de sedinte de psihoterapie sunt decontate de sistemul de asigurari (nu traduc asta printr-o  lumea  mai fericita, doar printr-un sistem mai eficient….)

Sistemul anglo-saxon, centrat pe eficienta, iti deconteaza 10 sedinte anual si recunoaste doar cateva forme de psihoterapie ca fiind decontabile (in special terapia cognitiv comportamentala sau terapiile de scurta durata, pe scurt terapii dovedite statistic ca eficiente…).

In tarile europene numarul sedintelor decontate de casa variaza ajungand la un record de 140-160 anual in Austria (probabil in semn de omagiu pentru Freud, Adler si vecinul Jung…). Pe scurt daca esti austriac, o data la doua zile te poti distra gratuit povestind cum ai fost abuzat in copilarie sau prima amintire timpurie sau poti sa tii un jurnal de vise pe care sa il discuti cu  terapeutul (combinat cu  o bere si un wurst…suna a distractie decenta…).

Afacerea pare destul de decenta si la noi, masele de bugetari, someri si corporatisti exploatati vor primi oportunitatea de a se lamenta, de a se autocompatimi si de a barfi intr-un cadru profesionist, asistati de un specialist si conform unei metodologii (nu la o bere si la un mic in fata la kaufland……. )

Marea masa de absolvente si absolventi de formare care nu isi pot gestiona nici propria viata se vor inghesui sa cumpere canapele si fotolii de piele si se vor intalni regulat pe holurile CNAS in asteptarea decontarilor, discutand pe telefon patologia cazurilor cu supervizorii lor. CNAS va rula mai multi bani, ceea ce pana la urma e benefic pentru tot sistemul, deci e o mare afacere WIN – WIN!

Niste detalii ar fi interesant de cunoscut gen cate sedinte se deconteaza pe an, in ce conditii, ce medici pot trimite si pentru ce,  si daca familia asiguratului poate beneficia de aceste servicii. Trecand peste aceste detalii plicticoase, care se vor publica si cu timpul se vor largi,  raman doua intrebari pentru voi:

1. Ce fel de psihoterapeut alegi ?

In principiu daca observi ca problemele psihologice alte psihoterapeutului tau sunt mai mari decat ale tale, ar fi o idee buna sa incerci altul. De asemenea daca simti ca plutiti impreuna ca o barca in deriva, fara reguli, fara o metodologie si fara habar de ce face ceea ce face si pentru ce……poate ar fi bine sa incerci si o alta opinie.

Daca discutiile sunt lipsite de directie si sens….nu e neaparat semnul unei terapii paradoxale….ar putea fi pur si simplu nestiinta…Iti fac aici la o trimitere la un articol cu cateva criterii care te pot ajuta sa iti selectezi un psihoterapeut decent.

2. Ce fel de terapie alegi ?

E o poveste mai lunga, despre care vom vorbi in partea a doua a articolului. Insa ar fi bine sa incepeti prin a uita de filmele cu canapele de piele in care te afundai si iti povesteai copilaria. Acele povesti  se numesc psihoterapii analitice, si functioneaza mai mult in filme.  In general dureaza mult si majoritatea studiilor ne indica ca nu mai putem da vina tot timpul pe copilarie. Maximum ce putem lua de acolo sunt niste moduri de actiune invatate atunci, pe care le perpetuam acum.

E bine sa uitati si de hipnoza realizata cu ceasul cu lant de aur din buzunarul de la costum. Vestea proasta e ca frica, lenea, indolenta, egosimul si lipsa de sensibilitate au sanse mici de a se vindeca prin hipnoza.

Sunt cam 600 de forme de psihoterapie mai mult sau mai putin stiintifice, mai mult sau mai putin fundamentate, dar despre principalele curente in psihoterapie si cateva caracteristici ale unei terapii reusite in articolul urmator.

Ce forma de psihoterapie si ce specialist veti alege dupa 1 iunie ?

Pentru o sedinta de psihoterapie free click

 

 

3 Responses on CE FEL DE PSIHOTERAPIE VETI ALEGE GRATUIT DIN IUNIE ?"

  1. Johnb5 spune:

    I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your site? dakabaeddcgd

  2. I just want to tell you that I am just very new to blogging and site-building and absolutely enjoyed this web-site. Probably I’m want to bookmark your site . You actually come with impressive stories. Thank you for revealing your blog site.

  3. Cris spune:

    Informatia e valabila? Adica s-a dat vreo lege sau cum e?

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde