Adaptabil.ro

Psihojudo cu rezistenta la schimbare

Am stabilit in articolul precedent ca rezistenta la schimbare este perfect indreptatita, iar radacinile ei sunt foarte complexe. De aceea o actiune directa de a forta depasirea rezistentei la schimbare va provoca o respingere directa si o lupta de uzura

Am stabilit in articolul precedent ca rezistenta la schimbare este perfect indreptatita, iar radacinile ei sunt foarte complexe. De aceea o actiune directa de a forta depasirea rezistentei la schimbare va provoca o respingere directa si o lupta de uzura. In psihojudo rezistenta este acceptata si derivata intr-un impuls care duce la indeplinirea obiectivului terapeutic. Deci imbracati-va kimonourile, intrati pe tatami si salutati, inainte de a incepe sa vedem concret cum facem asta.

1. Prescriptia paradoxala – in caz ca perseverenta in rezistenta nu pune in pericol viata pacientului (de exemplu la adictia de droguri sau alcool). Daca pacientul este cufundat in depresie, obezitate, pierderea timpului sau anxietate ii recomandam sa ramana in ele si sa isi noteze ce se intampla. Cu acest paradox, evitam rezistenta directa. Pacientul crede ca vom incepe sa lucram la combaterea depresiei, anxietatii, procrastinarii, obezitatii, etc si non constient este pregatit sa se opuna. Prin acest paradox, evitam prima rezistenta la schimbare si cream un climat de relaxare si acceptare, in care putem lucra in liniste cu clientul la rezolvarea problemelor sale.

2. Umorul – uneori ma gandeam la o fuziune intre psihoterapia adleriana si baietii de la standup din trupa Deko. Cred ca ideea de standup therapy ar avea viitor. Evident pacientul nu trebuie sa se simta ridiculizat, doar cooptat, pentru ca prin umor va vedea o noua dimensiune a problemei lui.

3. Refuzul tratamentului. Daca detectam ca pacientul nu are nici cea mai mica intentie de schimbare putem sa refuzam sa lucram cu el, pentru a-l readuce in terapie, cand va fi pregatit. Putem planta o samanta care combinata cu presiunea externa pentru care a venit la noi (cea de care vorbeam in articolul Rezistenta ca aliat la schimbare) l-ar putea readuce pe pacient la psihoterapie, coaching sau consiliere in viitor (insa cu o motivatie reala crescuta).

4. Pariul – desi este tehnica directiva are accente paradoxale si este mai putin riscanta decat prescrierea paradoxala. Putem sa sugeram clientului ce sa faca exact pentru a atinge un anumit scop si clientul riposteaza ca nu va functiona. Putem face un pariu cu acesta, pe o anumita suma, iar daca clientul accepta pariul, va trebui sa faca exact ce spun eu. Daca acesta nu functioneaza, clientul a castigat, daca functioneaza am castigat eu. Practic pacientul va decide daca functioneaza sau nu, dar anumite resorturi ale motivatiei interioare sunt provocate si puse in functiune.

5. Incurajarea motivatiei interioare a pacientului. Chiar daca pacientul a venit in psihoterapie, coaching sau consiliere din cauze externe care actioneaza asupra motivatiei lui externe (pedepse si recompense), cea mai puternica motivatie este cea interna. Ar fi indicat sa reusim sa mobilizam motivatia interna a clientului, prin imitatie (clientul crede ca este „cool” sa se comporte intr-un anumit mod) sau internalizare (clientul crede ca este corect si moral sa se comporte intr-un anumit mod).

Frica de schimbare este asemanatoare cu cea de necunoscut. Terapeutul nu se poate angaja intr-o lupta de putere, directa, inutila si lunga pentru inlaturarea rezistentei. Terapeutul poate incerca sa trateze rezistenta la schimbare indirect, folosind rezistenta pacientulului si motivatia lui interioara, in dorinta de a incuraja si sprijini redresarea pacientului si toata povestea asta pe frumosul fond al unei acceptari neconditionate!

Cum ai reusit sa faci cea mai mare schimbare din viata ta ????

0 Responses on Psihojudo cu rezistenta la schimbare"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adaptabil.ro © Adaptabil. Toate drepturile rezervate.
x
Click aici
pentru a te inscrie la cursul gratuit de Inteligenta Emotionala. Au mai ramas:
Zile
Ore
Minut
Secunde