Generatia noastra a crescut si a invatat din filme. Daca secolele trecute au apartinut cartilor sau teatrului, secolul XX a fost secolul cinema. Marile povesti, conflicte, dileme ale literaturii universale au patruns in noi prin cinema (chiar daca nu au adus cu ele farmecul complex si pierdut al cartilor). Caractere, modele, situatii din viata au patruns constient sau nonconstient in mintea noastra, modeland ceea ce suntem astazi. Desi cartea initiaza filmul in majoritatea cazurilor, vorbim de opere de arta distincte, cu personalitate proprie. Poate cartea „Pe aripile vantului” surprinde mult mai multe nuante si complexitati decat filmul, insa Churchill a vizionat filmul de nenumarate ori in buncarul lui in timpul razboiului si cred ca vizionarea filmului a avut pentru el o influenta mult mai puternica decat niste sedinte cu un guru NLP. Energia si hotararea lui Scarlett O”Hara de a supravietui cu orice pret, poate da un exemplu mai puternic pentru unii oameni, decat un seminar cu Anthony Robbins.
Exista cineva care poate afirma ca nu s-a identificat niciodata cu un personaj din filme, ca nu a trait emotii negative sau pozitive, ca nu a tinut cu unii sau cu altii, ca nu s-a implicat in dilemele virtuale ? Constient sau nu, voluntar sau involuntar, cu totii am facut terapie prin filmele pe care le-am vazut, le vom vedea sau le revedem. Filmele noastre preferate spun foarte multe despre valorile, aspiratiile, preferintele sau stilul de viata pe care il avem.
Ca si in vise, in filme intalnim metafore, simboluri, mituri sau legaturi ancestrale, care apeleaza la constientul sau nonconstientul nostru. Indiferent de forma de terapie pe care o practicam, prin filme recomandate ne putem adresa tuturor formelor de inteligenta, intr-o forma puternica si complexa. Departe de a fi doar o forma de relaxare, prin cinema putem insamanta intrebari, exemple, situatii de viata , metafore, sentimente si emotii care in viitor vor oferi revelatii, valori si noi conceptii de viata.
Am crescut cu filme. Am luptat alaturi de „Cei sapte magnifici” sau „Cei sapte samurai”, am luptat in legiuni romane, in comandouri in desert sau am supravietuit in jungla vietnameza. Am incercat sa mut obiecte cu forta mintii ca un Jedi (sper sa reusesc intr-o zi) sau am plans la „Podurile din Maddison County”. Am invatat despre oferte care nu pot fi refuzate privind „Nasul”, m-am batut cu mine insumi in „Fight Club” si am inteles ca „The Matrix” era filmul pe care l-am asteptat o viata.
Am absolvit modulul de terapie prin cinema oferit de Institutul din Zurin, combinat cu elemente din psihologia pozitiva. Insa cred in terapia prin filme, pentru ca in primul rand am experimentat-o pe mine. Sunt filme care imi trateaza starile de stress, anxietate, pesimism, oboseala sau tristete. Cred despre cinema ca este cel mai puternic si mai complex instrument de art-terapie pe care il avem la indemana si putem face minuni cu ajutorul lui!
Din cand in cand voi mai posta filme recomandate de mine pe blogul Adaptabil sau pe Romanian Life Coaching.
Pentru o programare la o sedinta de terapie prin filme sunati la 0726.852.395 sau 0745.654.972