
Time outul sau pauza, este o strategie extrem de folositoare din psihoterapie, coaching sau consiliere, pentru a evita abuzul verbal sau fizic dintr-o relatie. Inainte ca situatia sa scape de sub control si inainte de a ajunge intr-o lupta de putere din care nimeni nu are nimic de castigat, este mult mai bine sa luam o …pauza….
Lupta de putere nu este ceva logic, util sau benefic…nici macar pentru descarcare. Intr-o lupta de putere cu cineva, suntem nonconstient orientati doar cum sa raspundem cu aceeasi moneda si sa provocam „daune” cat mai mari. In preistoria psihologiei se credea ca aceasta descarcare duce la scaderea tensiunii interne, insa in realitate violenta verbala si fizica nu duce decat la escaladarea conflictului in relatie. In plus exista metode mult mai bune pe termen lung pentru a ne proteja stima de sine, in baza unor realizari reale si nu a unor lupte crancene de cocosi.
Daca vreti ca pauza sa functioneze, e bine sa tinem cont de 6 reguli de baza:
1. FARA CUVINTE ULTIMATIVE
Stiu ca in mintea ta este placut sa arunci teatral cuvinte ultimative ca si cum ai interpreta ultima data Hamlet pe scena teatrului Globes, insa nu este cel mai eficient mod de a rezolva un conflict. Cand cineva solicita o pauza/time out , si partenereul de discutie accepta s-a pus punct imediat discutiei. Fara explicatii , fara riposte finale , fara intentia de a termina apoteotic. Totul se opreste imediat.
2. PLEACA IMEDIAT
Daca ai cerut pauza si partenerul a acceptat, pleaca din acel loc. Daca esti in avion si este mai greu sa pleci, ramai pe loc, dar inceteaza discutia macar pentru o ora. Partile implicate trebuie sa se calmeze.
3. INTOARCE-TE LA TERMINAREA PAUZEI
Daca nu te intorci situatia se poate inrautati. Partenera sau partenerul se pot simti abandonati sau pauza poate fi confundata cu retragerea. De aceea back to business peste o ora, pentru a indica conectarea ta si a sublinia scopul de detensionare a pauzei
4. FARA DROGURI SAU ALCOOL IN TIMPUL PAUZEI
5 beri sau heroina injectabila pot exacerba furia si atunci pierdem incercarea noastra de a controla aceste impulsuri (poate ar merge un joint….). Insa tot mai ieftin cu ascultarea CDului preferat, citit sau un episod din Seinfeld.
5. NU EXERSA CEEA CE VEI SPUNE
Daca iti petreci pauza certandu-te cu tine insuti pentru a continua cearta cu partenera/partenerul nu am facut nimic. Pauza va multiplica munitia pentru a continua lupta de putere. Cel mai bun lucru pe care il poti face este exercitiul fizic sau miscare (nu infingerea de ace in efigia partenerului), pentru a elibera tensiunea acumulata.
6. ANUNTA CAND TE INTORCI
Cand te intorci intreaba daca cealalta persoana este gata sa vorbeasca despre conflict. Daca nu , stabileste un timp pentru a re-explora problema. Nu ascunde murdaria sub covor, pentru ca nu va mirosi mai frumos in viitor prin descompunere. Daca o ora nu este suficienta pentru a va calma definitiv , stabiliti un alt moment de discutie (oricum atmonsfera dupa o pauza de o ora va fi mult mai relaxata).
Time outul sau pauza este o tehnica foarte eficienta pentru a detensiona o relatie. Cand vorbim de relatia de cuplu, aceasta este doar o tehnica de detensionare care nu te scuteste de a tine cont de ceea ce am scris in articolele precedente, despre necesitatea unor valori comune si a unui stil de viata compatibil!
De fapt orice forma de psihoterapie, consiliere sau coaching nu poate decat ajute si nu sa schimbe datele de baza din relatia de cuplu, deci atentie cu cine va….cuplati…
Cand ai folosit ultima data un time out ? Cu ce rezultate ?
0 Responses on 6 REGULI PENTRU UN TIME-OUT INTR-O RELATIE"